EPDM, dakbedekking van de toekomst

EPDM, dakbedekking van de toekomst
EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetisch maar milieuvriendelijk dakmateriaal. EPDM rubber is uiterst geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie van oude daken en kan gelijktijdig gebruikt worden met de meeste andere dakbedekkings- en isolatiematerialen. Een EPDM-dak kan zonder speciale hulpmiddelen door iedere doe-het-zelver worden gebouwd. 

EPDM heeft eigenlijk alleen maar voordelen: Het is 400 % rekbaar, goed bestand tegen alle weersomstandigheden, heeft een beperkt onderhoud en een lange levensduur. Een EPDM membraan kan naadvrij uit één stuk worden gelegd, ook voor grote oppervlakten tot 500m2 en meer. In geval van renovatie kan de EPDM folie zelfs zonder afbraak bovenop de bestaande oude roofinglaag worden gelegd. 

EPDM kan op 3 verschillende manieren geplaatst worden, losliggend geballast, volledig gelijmd systeem en mechanisch bevestigd systeem. 

Volledig gelijmd systeem

Dit is een lichtgewicht systeem waarbij de folie met een speciale EPDM contactlijm wordt verlijmd aan de ondergrond, meestal rechtstreeks bovenop de isolatieplaten. Deze techniek heeft veruit de voorkeur, omdat het EPDM membraan zich onder wisselende temperatuursinvloeden niet zal verzetten. Het EPDM membraan kan uit één stuk door de fabrikant worden aangeleverd, waardoor het verlijmen van naadverbindingen overbodig is. 

Losliggend geballast systeem

Hierbij wordt de EPDM in één stuk los op de ondergrond gelegd en bedekt met een laagje keien of kiezel. Deze plaatsing kan wegens het extra gewicht enkel gebruikt worden indien de draagconstructie dit toelaat, bijvoorbeeld indien de draagvloer uit betonnen welfsels bestaat. Om het bewegen en lostrekken van de EPDM te vermijden, wordt aangeraden om minstens de opstanden en dakranden toch te verlijmen of mechanisch te bevestigen door middel van zogenaamde kimfixatie. 

Mechanisch bevestigd systeem

Hierbij wordt de EPDM dakfolie mechanisch bevestigd met bevestigingsstrips die bovenop de folie worden geplaatst en afgedicht met een 15cm brede afdichtingsstrook. De afstand tussen de strips is afhankelijk van de verwachte windbelasting. De folie in de randzone van het dak wordt aan de ondergrond verkleefd of mechanisch bevestigd. Deze werkwijze is een alternatief voor het volledig gelijmd systeem voor daken met een onderconstructie die voldoende uitrekweerstand biedt voor mechanische bevestiging en met een dakhelling tot maximaal 30%.

Leave a reply