Hoezo plat dak?

Hoezo plat dak?

Het platte dak is aan een forse opmars bezig. Dankzij de technologische evolutie met ondermeer EPDM rubber zijn de waterdichtingsmaterialen veel duurzamer geworden. EPDM heeft bijvoorbeeld een verwachte levensduur van 50 jaar. Bovendien leent een plat dak zich uitstekend bij onze moderne architectuur. Ook vanuit economisch en ecologisch oogpunt kan het plat dak heel wat troeven voorleggen, zoals de extra buitenruimte die het creëert in de vorm van een dakterras of daktuin. EPDM is eenvoudig zelf te plaatsen door iedere doe-het-zelver.

Er bestaan drie types van platte daken:

Koud plat dak

Bij een koud plat dak ligt de isolatie onder de dakafdichting, met een geventileerde luchtlaag tussen de isolatie en de dakafdichting. Dit type dak wordt bijna niet meer toegepast wegens de zwakkere isolatie en condensatieproblemen.

Omgekeerd plat dak

Bij een omgekeerd plat dak ligt de isolatie boven op de dakafdichting en eventuele ballastlaag. Dit type dak is eenvoudiger in opbouw dan een warm dak, een dampscherm is overbodig omwille van de waterdichte dakafdichting onder de isolatielaag. In geval van renovatie kan een omgekeerd plat dak een interessant alternatief zijn indien de bestaande dakafdichting nog in goede staat is, deze hoeft dan niet verwijderd te worden.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak ligt de isolatie onder de dakafdichting. De opbouw vertrekt vanaf de dakvloer. Dit kunnen welfsels of een houten draagvloer zijn. Hierop wordt vervolgens een dampscherm geplaatst met een laag isolatie. Het dampscherm is een belangrijk aspect van een warm plat dak, het beschermt de isolatie tegen indringend condensatievocht uit de ondergelegen ruimtes. Bovenop de isolatie wordt een waterdichte dakafdichting aangebracht, bijvoorbeeld roofing, PVC folie of EPDM rubber. Wegens rechtstreekse blootstelling aan wisselende weersinvloeden moet de waterdichtende toplaag van een warm plat dak kwalitatief beter zijn dan die van een omgekeerd dak. Een warm dak wordt veruit het meest toegepast en biedt bouwfysisch het beste resultaat.

Deze waterdichte toplaag kan uit verschillende materialen bestaan:

Bitumen of roofing

De bitumen of roofing dakdichting van vandaag is gewapend wat de duurzaamheid ervan ten goede komt. Roofing heeft nog altijd een minder goede naam, maar is sterk van kwaliteit verbeterd ten opzichte van vroeger. Roofing is enkel verkrijgbaar op rollen, er dienen dus veel naadverbindingen te worden gelast. Voor de plaatsing blijft een gasbrander noodzakelijk.

PVC

Kan op verschillende manieren worden geplaatst: gelast, losliggend gelijmd of mechanisch bevestigd. PVC wordt in banen gelegd, waardoor naadverbindingen noodzakelijk zijn. Een gewapende PVC-folie met glasvezel verdient de voorkeur boven wapening met polyester. PVC is fragieler en minder duurzaam dan bijvoorbeeld EPDM rubber, en is bovendien niet altijd UV-bestendig.

EPDM

EPDM is een synthetisch rubber dat meestal bij de fabrikant of verdeler op maat wordt gemaakt en als een geheel op het dak wordt geplaatst. Hierdoor vermijdt men het maken naadverbindingen en is het risico op lekkage nihil. EPDM dakbedekking wordt koud verlijmd zonder brander, en is verkrijgbaar in diktes van de 1,15 tot 1,52 mm.

Leave a reply